Na vánoční cukroví mě upřímně řečeno moc neužije, nicméně vloni jsem měla možnost ochutnat cukroví, které můj náhled na věky změnilo. A musím říct, že každý, kdo ochutnal, si bral hned recept a hlásil, že by toho mohl sníst kila:)
Těsto:
400 gramů hladké mouky
100 gramů cukru moučky
1 prášek do pečiva
2 vanilkové cukry
5 lžic vaječného koňaku (klidně i více)
200 gramů změklého másla
2 vaječné žloutky
Krém z vaječného likéru:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink (v prášku)
3 lžíce cukru moučky
125 gramů másla
5 lžic vaječného likéru (nebojte se klidně přidat i více - dle své chuti)
Postup:
Těsto - všechny přísady smíchat dohromady, pořádně propracovat a ideálně přes noc nechat odležet v lednici. Druhý den vyválet pláty (výška těsta zhruba 3 mm) - z nich pak vykrajovat hvězdičky (polovina s vyříznutým středem, polovina plná). Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 - 15 minut.
Krém - Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hodně hustý pudink. Cukr rozšleháme s máslem, poté do toho přidáme likér a na úplný závěr zcela vychladlý pudink. Pořádně promícháme a můžeme plnit. Krém je opravdu moc dobrý, takže se nebojte dát ho do cukroví více.
Varování:
Z vlastní zkušenosti upozorňuji, že jedna dávka vám fakt stačit nebude. Já se letos chystám dělat 4násobnou:)
Určitě letos zkusím, ale při dnešních cenách másla zůstanu u jedné dávky.
OdpovědětVymazatVyzkoušeno a musím říct, že je to nebe v hubě! Díky za recept 😉
OdpovědětVymazatLetos vyzkoušeno a opravdu můžu říct, že bychom toho snědli kila. Udělala jsem dvě dávky a nebude stačit. Hvězdičky určitě přibudou do mého seznamu nejoblíbenějšího vánočního cukroví :-)
OdpovědětVymazatJak brzy se musí péct? Tři nebo dva týdny před Vánoci? 🙂
OdpovědětVymazatTaké by mě zajímalo kdy můžu plnit?
OdpovědětVymazat