pátek 7. července 2017

V oblacích...

      Dneska se se mnou pojďte podívat do Krkonoš, kde se 2. července letošního roku otevřela dlouho očekávaná Stezka korunami stromů Krkonoše, která se nachází nad horským městem Jánské Lázně.



      Výlet jsme absolvovali 6. července ve sváteční den (tedy jen pár dní po otevření), což se zprvu jevilo jako dobrý nápad - až do doby, než jsme dorazili k pokladnám, u nichž se kupila fakt hodně dlouhá a nepříjemná fronta. Naštěstí to nebylo tak hrozné, jak to zpočátku vypadalo, a po zhruba 20 minutovém čekání jsme se přeci jen dostali k okýnku. Musím říct, že jsme s mužem oba velmi vážně uvažovali o tom, že to otočíme a ukážeme se zde jindy, nicméně starší syn se už moc těšil, a tak jsme tedy zůstali. Přestože lidí bylo na stezce opravdu hodně, poměrně hezky se to po celé trase rozprostřelo a neměla jsem pocit, že je zde narváno.



     Trasa stezky je dlouhá něco málo přes 1,5 kilometru a je plně sjízdná pro kočárky a vozíčky. Cesta nahoru se zvedá opravdu velmi pozvolna a není nijak extrémně fyzicky náročná, zvládnou ji tedy malé děti i staří lidé. Ale zase nepočítejte s tím, že dostat se nahoru je úplná brnkačka, trochu se určitě zapotíte. Trasa je zpříjemněna 3 zastávkami s adrenalinovými prvky, které s dopomocí tatínka zvládnul i náš téměř tříletý Eliášek. Kromě toho je zde také několik informačních cedulí s různými tematickými zajímavostmi. Cestou na vyhlídku navštívíte i podzemí, kde je k vidění spletitý kořenový systém a podzemní část Krkonoš.



     Na vrcholu vás pak čeká úchvatný výhled ze 45 metrů vysoké rozhledny - přímo před vámi se majestátně tyčí Černá hora a zajímavá panoramata Krkonoš, v údolí si pak můžete prohlédnout Jánské Lázně. Cestu dolů můžete absolvovat úplně stejnou cestou, jakou jste šli nahoru, nebo je zde pro odvážlivce starší 6 let k dispozici i dlouhý tobogán (ale POZOR, pokud ho chcete využít, musíte si už u vstupu zakoupit speciální vstupenku - nahoře ji už nikde nepořídíte).




     Vstupné se mi zdá poměrně vysoké vhledem k tomu, co stezka nabízí, nicméně jednou za čas jsem ochotná požadovanou cenu zaplatit. Za dospěláka zaplatíte 220 Kč a dítě do 3 let má vstupné zdarma. Tobogán se platí zvlášť a jedna jízda vás vyjde na 50 Kč. Pro starší děti a lidi starší 65 let platí zvýhodněné vstupné 180 Kč a pokud přijedete celá rodina, určitě se vám vyplatí zakoupit rodinnou vstupenku. Všechny důležité informace najdete na  oficiálních stránkách Stezky.

    V Jánských Lázních je několik parkovišť pro turisty a zaparkovat můžete opravdu přímo u stezky. My však využili parkoviště vzdálené asi 1,5 km od vstupu na stezku a za cca 4 hodinové parkování jsme dali 70 Kč. A navíc jsme se ještě krásně prošli až na vrchol kopce:)

Tip:
     Před cestou nahoru si určitě skočte na záchod (mimimálně s malými dětmi je to nutnost), protože na celé stezce není možnost si nikde odskočit. Možnost navštívení záchodů je až na konci, tak ať nemusíte pospíchat dolů jako my:)

    Na stezce jsme strávili asi 90 minut, protože ji Eli vyšlapal celou sám. Dospělí a zdatnější děti určitě tolik času potřebovat nebudou.



     Stezka je moc pěkná a je to určitě místo pro krásný rodinný výlet - jako kojící maminka malého dítěte mám jen jednu výhradu, zato poměrně docela zásadní. Nikde zde není možnost v ústraní nakojit dítě - já osobně tedy nemám problém s kojením venku, ale pokud bude špatné počasí, je to hodně blbé. Najdete zde pouze jednu místnost, kde můžete miminko přebalit (jedná se o záchody pro invalidy, kde je sklopný přebalovací pult) - a jelikož je zde vozíčkářů poměrně hodně, rozhodně jim to zde nemůžete třeba 20 minut blokovat kojením. My naštěstí měli hezké počasí, takže jsem nakonec kojila na krásné louce poměrně daleko od lidí, protože vím, že mnohé lidi to opravdu pohoršuje.

     Vstup s pejsky není povolen, pokud však dorazíte s chlupáčem, máte možnost zavřít ho do kotce u vstupu - nicméně se mi moc nelíbí, jak to zde mají vyřešeno, a pejska bych zde nechávala spíše nerada a spíš jako poslední možnost. Takže pokud máte možnost, doporučuju nechat psa spíše doma.



     Pokud vás stezka zaujala a nemáte Krkonoše zrovna v dosahu, můžete podobnou atrakci navštívit na Lipně nebo na Dolní Moravě. S Dolnomoravskou stezkou zatím bohužel nemám zkušenosti, ale stezku na Lipně jsme navštívili v roce 2015 a musím říct, že se nám na ní líbilo ještě mnohem více než v Krkonoších, takže tu doporučuji všemi deseti.


Žádné komentáře:

Okomentovat