úterý 25. července 2017

Klíšťáci už nebudou mít žádnou šanci!

     Po psovi jsem toužila odmalička. Jasně, taky po koňovi, tygrovi a housenkách. Rodiče mým touhám vytrvale vzdorovali a neustoupili ani o píď. Některé touhy mě časem opustily, jiné zase zůstaly. A sílily. Sen o psím příteli se mnou naštěstí od počátku našeho vztahu sdílel i můj tehdejší přítel, dnes již manžel. V posledním ročníku vysoké školy (pár týdnů před završením studia) jsme se oba konečně dočkali.


     Naší vyvolenou se stala Sunnynka. Fenka rhodéského ridgebacka - papírová holka, takže samozřejmě nemá jen tak obyčejné jméno. Naše africká šlechtična se celým jménem jmenuje Flaming Sun Wandellmere. Samozřejmě jí tak ale nikdo neřekne a málokdo z rodiny a blízkých její pravé jméno vůbec zná. Díky ní jsme získali několik dobrých přátel - za všechny jmenujme chovatelku z CHS Wandellmere, odkud Sunnynka pochází, a pak rodinku, která si koupila její sestřičku. S nimi se scházíme poměrně často (a to jsou obě rodiny z druhého konce republiky) a troufám si tvrdit, že to je přátelství na celý život. Taková naše psí rodina.



     Nebudu vám podrobně psát o tom, jaký je život se psem. Kdo psa máte, víte. Kdo nemáte, tak aspoň nebudete smutní z toho, oč přicházíte. Jisté je jen to, že díky Sunny se občas probouzí má stinná část cholerické povahy (když nechce chápat, co se po ní chce), ale přesto bychom ji za nic na světě nevyměnili. Možná, že mě připravila o pár let života (to kvůli tomu vztekání). Možná, že mi kvůli ní přibylo pár vrásek. Těch ustaraných a taky těch od smíchu. Těch je však určitě mnohem víc. Aspoň teda doufám:)




     Žije s námi už přes pět let a jedno vím jistě. Tohle plemeno nás bude provázet po celý život, protože neznám krásnější a úžasnější psy. Ne nadarmo se říká : "Jednou ridgeback, vždycky ridgeback".


     Pokud máte taky hafana, určitě vás čas od času trápí klíšťata. My jsme proti nim vyzkoušeli snad všechno možné a s ničím jsme nebyli spokojení tak, abychom to pořídili znovu. Přípravky jsou drahé, zabírají jen na chvíli a v domácnosti s malými dětmi nebo dalšími zvířaty mohou být také poměrně nebezpečné. Hledali jsme proto nějakou vhodnou přírodní alternativu. Díky naší chovatelce (Dášo, fakt díky) jsme ji našli a nic jiného už ani nepoužíváme. A to nejen u psa, ale i  pro lidskou část naší smečky.


Domácí protiklíšťák a repelent v jednom


Potřebujeme:
1 lahvička Alpy
několik snítek rozmarýnu (určitě doporučuji čerstvý)
1 pytlíček hřebíčku



Postup:
     Postup je opravdu velice jednoduchý, posuďte sami. Do nádoby vylijeme celou lahvičku Alpy (doporučuji uschovat na přelití již hotového přípravku) a přidáme do ní všechen hřebíček a natrhané lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme louhovat minimálně 24 hodin (já nechávám 2 - 3 dny). Během louhování směs neodkrývejte - zaprvé to poměrně dost smrdí a zadruhé to může lehce snižovat účinnost. Po uplynutí požadované doby směs přeceďte a pečlivě přelijte do nádoby, kde budete přípravek uchovávat.



Použití u čtyřnohých mazlíčků:
     Pár kapek přípravku vmasírujte zvířeti mezi lopatky (kde si to nemůže vylizovat) a podle potřeby opakujte. Z našich zkušeností mohu říct, že dávka vydrží poměrně dlouho a my opakujeme zhruba po 3 týdnech. Můžete však klidně aplikovat před každou procházkou do přírody, kde podle vás hrozí výraznější výskyt klíšťat.



Použití u lidí:
      Je možné používat úplně stejným způsobem , jakým jste zvyklí od běžných repelentů. Velice vhodné je dát do lahvičky s rozprašovačem a před pobytem v lese se lehce pošplíchat. Ale stačí klidně pár kapek do dlaní a potřít s ní lýtka. Pro zvýšení účinnosti můžete trochu přípravku vetřít za uši. Nebojte, nebudete smrdět. Naopak to voní vážně příjemně.


A klíšťata už nebudou mít žádnou šanci! Navíc to nestojí téměř nic.

2 komentáře:

  1. Skvěléé, moc děkuji :-) Z klíšťat mám fobii, vyzkouším 100%.

    OdpovědětVymazat
  2. Klíšťata a podobná hmyzí havěť je jedna z mála negativních věcí na létě. Pro psa máme obojek proti klíšťatům, ale stejně občas nějaké klíště má, a to s ním ani tak často do lesa nechodíme. O komárech ani nemluvě. Ty zase otravují mě, tak repelent vyzkouším. Doma máme na oknech sítě proti hmyzu z Pramos, tak tam máme klid, ale venku kolem mě pořád něco bzučí.

    OdpovědětVymazat