středa 1. února 2017

S prckem k moři? V pohodě...

Momentálně je u nás v České republice poměrně dlouhou dobu zima a teploty se pohybují hluboko pod nulou. Toho využívají cestovní kanceláře a pomocí slev a obrázků spokojených lidí na plážích už teď lákají klienty na letní dovolené. Nás se sice letos letní dovolená u moře kvůli hodně malému miminku bohužel týkat nebude, ale třeba spoustě z vás pomohou naše předchozí zkušenosti a nebudete se bát s mrňousem vycestovat. Protože, povězme si to na rovinu, se najde asi tak milion lidí, kteří vás od takového záměru budou odrazovat:)



První dovolená s Eliáškem - rok 2015
Věk dítěte: 13 měsíců
Termín dovolené: 14 dní na přelomu srpna a září
Destinace: řecký ostrov Santorini - letovisko Perissa
Způsob dopravy: let z Prahy (cca 2 a půl hodiny), poté ještě cca 60 minut transfer autobusem po ostrově


     Musím říct, že jsme vůbec neveděli, co od první dovolené u moře s dítětem očekávat. Nicméně jsme hodně cestovali po ČR a Eliášek vše snášel naprosto v pohodě, cestování ani pobyt jinde než doma mu nečinily žádné potíže, proto jsme se rozhodli to prostě zkusit. Ze strategických důvodů jsme zvolili termín ke konci prázdnin, kdy už nebylo takové horko a také ten největší nápor turistů už opadl. Volba destinace byla poměrně náročná - nicméně Santorini bylo už dlouho mým snem, a jelikož jsme potkali zrovna nádhernou last minute nabídku, rozhodli jsme se vycestovat tam, přestože se návštěva tohoto ostrova rodinám s malými dětmi spíše nedoporučuje (nehledejte v tom nic složitého, nedoporučuje se to především kvůli špatné dostupnosti s kočárkem - nicméně my, co využíváme nošení dětí, se tohoto opravdu bát nemusíme).


     Let tam proběhl naprosto v pohodě - především z toho důvodu, že jsem kojila - hned po vystoupání vzhůru jsem nakojila a vytuhlé dítě odložila na sedačku mezi sebe a manžela, kde prospalo celou cestu. Transfer po ostrově proběhl také bez sebemenších potíží a my si mohli konečně začít užívat zasloužené dovolené.
     Eliášek v té době ještě nechodil, takže tím bylo vše o dost jednodušší - na pláž jsme ho dopravovali ve sportovním kočárku a na dece byl poměrně spokojený. Stačilo mu zajistit stín, dostatek pití, kbelíček, lopátku a písek nebo kamínky. Jednou za čas se s námi byl vždy vykoupat. Na polední spánek jsme chodili vždy na pokoj, protože na Santorini jsou černé pláže, které sluníčko opravdu neskutečně přitahují, a tím pádem je přes poledne fakt neskutečné vedro. Zatímco dítě spalo, my jsme se najedli, odpočinuli si a kolikrát vytuhli taky.
    Díky nosítku jsme se nemuseli v podstatě nijak omezovat a mohli vyrážet na dlouhé výlety - lodí i autem. Na lodi byl Eli nadšený a zvládl s námi i výstup na sopku - a to se jednalo o celodenní výlet. Na 2 dny jsme si také půjčili auto a díky tomu procestovali celý ostrov. Opět jsme se díky nosítku nemuseli nijak omezovat a mohli naprosto všude. V půjčovnách aut je samozřejmé i zapůjčení potřebné velikosti autosedačky - jen teda nečekejte, že vám půjčí Romerku. Ta naše autosedačka sice vypadala hodně opotřebovaně a nijak extra bezpečně, ale účel splnila.






     Pobyt se pomalu ale jistě chýlil ke svému konci a já musím říct, že to bylo super. Za celou dobu se nevyskytl žádný problém, místní domorodci nás pořád zastavovali a obdivovali Eliáška a my se setkávali jen se samými úžasnými reakcemi. Zjistila jsem, že se opravdu není čeho bát. Ano ve srovnání s dovolenými, kdy jsme jezdili jen sami 2, byla tato náročnější - především v tom, že jsme si nemohli na pláži třeba zdřímnout - vždy jeden z nás musel být v pohotovosti a hlídat, ale jinak jsme se opravdu nemuseli nijak omezovat. A celkově musím říct, že možná tahle dovolená byla vůbec nejlepší dovolenou - a že už jsme s mužem spolu kus světa procestovali.


Druhá dovolená s Eliáškem - rok 2016
Věk dítěte: 23 měsíců
Termín dovolené: 14 dní na počátku července
Destinace: řecký ostrov Lefkada - letovisko Agios Nikitas
Způsob dopravy: let z Prahy (cca 2 hodiny), poté ještě cca 60 minut transfer autobusem z pevniny na ostrov a následná cesta po něm


   Po předchozí dovolené jsme měli jasno v tom, že další léto vyrážíme znovu - jen jsme tentokrát zvolili jiný termín - a to z jednoho prostého důvodu - děti do dvou let neplatí za dovolenou buď nic nebo jen velmi malý poplatek. Jelikož je Eli srpnový - museli jsme tentokrát vyrazit dříve, abychom se vešli do věkového limitu.

 
     Letadlo proběhlo opět naprosto v pohodě - Eli byl nadšený a řekla bych, že si cestu už doopravdy užil. Pro jistotu jsme sebou měli na palubě dostatek dobrot, pití a knížek na zabavení. Nicméně nic z toho nebylo potřeba - po chvíli letu dítě usnulo a vzbudilo se až při klesání, kdy jsme tedy dali pití, aby neměl problémy s tlakem v uších. Transfer na místo určení byl opět naprosto bez problémů.
     Dovolená znovu proběhla naprosto skvěle - Eli byl nadšený. My využívali nosítko i kočárek. Pár dní jsme si zase půjčili auto a cestovali po ostrově (bez toho by to v Řecku snad ani nešlo - je moc věcí, které prostě musíte vidět). Tentokrát už jsme samozřejmě měli chodící a hlavně také neustále toužící dítě po poznávání všeho okolo - takže na nějaký pobyt na lehátku to moc nebylo. Eli se vždy chvíli zabavil hraním s kamínky, vodou, autem, atd., ale po určité době už se mu nechtělo trávit čas ve statické poloze. Nedalo se nic dělat a muselo se hodně chodit po pláži, střídat činnosti a často chodit do vody. I přesto to však bylo bezva a moc jsme si to užili. Všichni.
    Ještě dnes (7 měsíců po) Eli na moře vzpomíná a je vidět, že si fakt pamatuje, co tam zažil - dovolenou si moc užil a těší se, že pojedeme někdy zase. Musím říct, že je mi až líto, že ho letos kvůli mimču o moře ochudíme. Ale napřesrok rozhodně vyrážíme k moři všichni:)



      Závěrem bych jen chtěla podotknout, že vždy jezdíme na dovolené do studií, kde si sami obstaráváme stravu a rozhodně bych neměnila. Nemáme rádi velké hotelové komplexy, kde je hlava na hlavě a všichni se mačkají u bazénu. Jsme rádi pánem svého času, kdy nemusíme řešit žádné časy určené na jídlo, když chceme, sebereme se a na celý den vyrazíme mimo letovisko. A fakt to jde i s dítětem, vůbec se toho nebojte. Jen doporučuji zařídit se vždy podle toho, jaké máte dítě. Pokud máte prcka, který cestování naprosto nesnáší, nepočítejte s tím, že se to na dovolené změní. Pokud máte pohodáře, na nic nečekejte a vyražte - rozhodně to stojí za to.




    Velice často se od okolí setkáte třeba s výtkou, že byste neměli vyrážet do ciziny s dítětem, které není doočkováno - Eli byl poprvé kompletně neočkovaný (a dr. nám dala úplné požehnání jet). Pokud vyrážíte do kultivované země, není se čeho bát.

    Původně jsem chtěla, aby byly součástí článku rady a tipy, které vám cestování a dovolenou s dítětem usnadní, ale už teď je článek hodně dlouhý, takže bude ještě druhý díl, kde všechny tyto záležitosti najdete. Tak zase nahlédněte - slibuji, že článek bude velmi brzy:)

2 komentáře:

  1. Já obdivuji každého, kdo se vydá s tak malým dítětem k moři. My jsme jeli se synem k moři, až když mu bylo 5 let. Jednak by si to stejně nepamatoval a navíc je strašně hyperaktivní, takže by nevydržel tu cestu v autě a my taky ne :-D Čím je starší, tím je to lepší, protože už mu to člověk přeci jen víc vysvětlí. Stejně s sebou ale každý rok vozíme spoustu věcí, aby se hlavně po cestě zabavil. Máme dokonce i střešní box na autě, protože jen samotný kufr u auta nám na všechno nestačí :-D .

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme byli s malým ve Švýcarsku a šlo to. Jen se člověk musí připravit na to, že je to tam kopcovaté a občas ho prostě budou bolet nohy. Nicméně dovolená ve Švýcarsku se synem byla fajn a ani bych vlastně neřekl, že se tam nějak nudil. Naopak tam bylo spousta vjemů, které se mu líbily, takže běhal od jednoho k druhému. :)

    OdpovědětVymazat