úterý 23. ledna 2018

Za hranice... republiky a trochu i zákona:)

     Letos jsme se rozhodli, že hned po vánočních svátcích zmizíme do světa a oslavíme příchod nového roku někde "mimo civilizaci". Jak jsme řekli, tak jsme udělali a přesunuli jsme celou naši rodinnou karavanu k Českému Švýcarsku. S tím, jak moc skvělé rozhodnutí to bylo, vás zatěžovat nebudu, ale napíšu vám o jednom úžasném výletu. Vždycky, když vyrážíme někam, kde to neznáme, tak si zadám oblast do googlu a kochám se obrázky, které mi to ukáže. A podle toho pak plánuji výlety. Při googlování oblasti "Labské pískovce" mi naběhl dokonalý obrázek kamenného mostu mezi skalními věžemi. A hned mi bylo jasné, že tam prostě musíme. Potíž byla v tom, že zmiňovaný turistický cíl byl v Německu a naše mladší dítě nemá zatím vyřízené doklady. Touha však byla silnější a rozhodli jsme se to risknout. No asi spíš já. Manžel mi však musel slíbit, že pokud budou nějaké problémy, nebude mi to až do konce života vyčítat:) Vám však rozhodně nedoporučuji riskovat, kdyby nás stavěla policie, asi by to žádná sranda nebyla a měli bychom zaděláno na únos dítěte. Naštěstí nám to však prošlo:)


Kudy k Bastei?

     Onen skalní most se jmenuje Basteibrücke a najdete ho kousek od hranic v Saském Švýcarsku. Most byl vystavěn v roce 1851 a je patrně nejstarším turistickým mostem v celé Evropě. Je dlouhý 76 metrů a přes Kuní jámu se díky němu dostanete na skalní hrad Neurathen. Je to výlet, který opravdu stojí za to.


     Cest, kterými se sem dostanete, je samozřejmě více, my zvolili tu pravděpodobně nejjednodušší. Z Hřenska jsme se vydali na bývalý hraniční přechod Schmilka, kde jsme prostě normálně překročili územní hranice a pokračovali na Bad Schandau. Dále jsme projeli městečka Rathmannsdorf a Porschdorf (směr na město Pirna). Nutno říct, že popisovat trasu je v podstatě naprosto zbytečné, protože všude jsou ukazatele na Bastei. Což je pro neznalého naprosto ideální řešení:)


     Jelikož jsme se na výlet vydali mimo hlavní sezónu, bylo všechno mnohem jednodušší. Mohli jsme tak zajet na nejbližší parkoviště, odkud je to k mostu opravdu kousek - cca 5 minut pomalé chůze. V sezoně bude situace zajisté mnohem horší, ale odstavných parkovišť je zde prý dostatek, byť už jsou samozřejmě dál.







Jak je to s placením?

     Vstup na most a některé vyhlídky je zcela zdarma. Počítejte však s tím, že se platí parkovné - 2 Eura za osobní auto. Pokud chcete navštívit i zříceninu hradu Neurathen, počítejte s dalšími 2 E na osobu - je to zajímavé místo, ale nečekejte, že vám nabídne zásadně jiné či lepší výhledy na Bastei. V zimní sezóně je zde vybírání vstupného řešeno pouze pokladničkou, kam byste měli vhodit peníze. Pokud to neuděláte, nikdo si toho ale rozhodně nevšimne.



Tipy:


  • my jsme výlet zvládli ve složení rodiče + 3 letý syn + 8 měsíční mimino + fena RR (alias poděs)
  • pokud máte kočárek, zapomeňte na  něj - jsou zde schody, úzké cesty, kořeny na cestě, atd. Na většinu míst se kočárek vzít dá, sem opravdu NE
  • s malými dětmi opravdu POZOR - za vlhkého počasí je vše dost kluzké a pokud dítě opravdu dobře neposlouchá, odložte výlet na jindy (třeba na dobu, kdy mu bude 15 :) )
  • s vychovaným psem, kterému nevadí chůze ve výškách (navíc s děrovanou podložkou) se dá zvládnout v pohodě (v sezóně bych ale určitě vynechala, bude to tu hlava na hlavě)
  • i mimo sezonu zde bylo opravdu hodně plno, v hlavní sezoně si to ani nechci představit. Takže pokud se vyhýbáte hodně profláknutým místům s davy lidí, sem nejezděte:)
  • pokud se budete chtít najíst na příjemném místě s dobrou kuchyní, doporučuji Lugano v Hřensku  - my tam jedli několikrát a vždy nám moc chutnalo
  • pokud budete chtít na poslední chvíli vyměnit nějaká Eura, můžete využít malou směnárnu po pravé straně silnice na konci Hřenska
  • opravdu doporučuju, je to neskutečně nádherné místo!

Pro nejaktuálnější tipy na výlety můžete sledovat i můj instagram:
https://www.instagram.com/apacheee_cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat