pátek 25. listopadu 2016

Novinky ze světa Harryho Pottera. Skvosty nebo velké zklamání?

Jsem hrdá fanynka Harryho Pottera - miluju knížky i filmy, a proto jsem letošní rok očekávala s velkým napětím. Jako první se na trhu objevila kniha Harry Potter a prokleté dítě, takže se i já budu nejprve věnovat jí.


Musím říct, že jsem ke knize přistupovala s obrovským očekáváním a nadšením. Knihu jsem si zakoupila v podstatě hned, jak to bylo možné. Než jsem se k ní však dostala, rozhodla jsem se, že si znovu přečtu celou sedmidílnou sérii pro pořádné oživení tohoto úžasného světa. A pak už konečně nastal čas začíst se do nového příběhu.

Zde je nutno dodat, že autorkou knihy není famózní J. K. Rowling, nýbrž 2 mužští autoři, přičemž se na této knize původní autorka tématu podílela. Kniha také není psána formou románu, jak jsou čtenáři zvyklí, nýbrž se jedná o text divadelní hry. To mi však nijak zásadně nevadilo.


Od první chvíle, co jsem se do knihy začetla, mě nadšení přecházelo víc a víc, a dokonce se dostavila i pachuť zklamání a naprosto zkažené radosti. Knihu přečtete opravdu velice rychle - za hodinku a půl jsem byla na konci. V knihách Rowlingové jsme zvyklí na perfektně vystavěný svět plný úžasných a dechberoucích detailů - to mi zde absolutně chybělo. Setkáme se sice s našimi oblíbenými postavami, ale ty jsou zde takové úplně jiné, cizí a nebojím se použít i slůvko divné. Myslím, že oblíbené hrdiny z původních knih by v nich hledal málokdo. Musím říct, že při čtení jsem měla celou dobu pocit, že se jedná o ošklivý vtip a toto dílko napsal nějaký žák základní školy, který ani navíc není nadaný na sloh. Vše, co se stane, je neskutečně předvídatelné. Několikrát jsem se musela dokonce nahlas rozesmát z toho, jak "pitomý" mi celý příběh přišel.


Myslím, že poměrně výstižným hodnocením mého názoru bude to, že si knížku ani nechci nechat. Půjde z domu, protože k téhle "slátanině" se já už rozhodně vracet nebudu. A to knihy fakt miluju.


Filmový návrat : Fantastická zvířata a kde je najít


Jsem moc ráda, že tady bude moje hodnocení vypadat úplně jinak. Film nás přenese do doby zhruba 70 let před "potterovskými" příběhy a děj se odehrává v Americe. V kině jsme navštívili 3D představení, které mě absolutně pohltilo. Za mě se stoprocentně jednalo o nejlepší 3D projekci, kterou jsem dosud navštívila - celé to vypadá opravdu tak reálně, že jsem se několikrát zapomněla, že sedím v křesle kina a odháněla jsem od sebe létající potvůrky či se bránila letícím předmětům. Pecka a palec nahoru.

S Harrym Potterem se sice v tomto příběhu absolutně nesetkáme, ale můžeme zde zaslechnout o několika dobře známých postavách. Film natočil režisér, který natáčel několik dílů o HP a řekla bych, že je to zde fakt znát. Setkáme se zde s perfektně vystavěným a vymyšleným fikčním světem, který se odehrává v tajemném prostředí, na které jsme zvyklí z předchozích příběhů.

Hlavní hrdina a jeho "přítel" jsou neskutečně sympatické a věrohodně zahrané postavy. Ženské postavy jsou jimi trochu upozaděné, ale to mi nevadilo ani trošku. Film je za mě opravdu neskutečně mistrovsky udělané dílo, především co se týče efektů a animace postav. Děj je místy trošku pomalejší, ale troufám si říct, že se divák po celých 133 minut, co film trvá, nemá šanci nudit.

Celkově film hodnotím jako skvěle strávený večer - opět se ze mě, z dospělé ženy a matky, stala na chvíli malá holčička, která věří na kůrolezy, hrabáky, skřety a kouzla. A tenhle pocit si vždycky strašně užívám, protože oblbnout moji stále kriticky myslící hlavu, je někdy fakt oříšek:)

A pevně doufám, že nejsem jen obyčejný "nečar" nebo "mudla" , a tenhle svět mi není někde skrytý:)





2 komentáře:

  1. Díky za recenze! Knížku mám doma a pořád se nějak nemůžu odhodlat ji číst, abych si nepokazila celou ságu, tak asi ani nezačnu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já být tebou, tak ji určitě přečtu, aspoň se člověk utvrdí v tom, jak mistrovská díla jsou přechozí knihy:) jinak jsem z toho opravdu smutná, těšila jsem se na to jak malá...

      Vymazat