čtvrtek 9. února 2017

Tip na skvělý výlet (nejen s dětmi) - Ledárium ve Špindlerově Mlýně


Cestujeme moc rádi a snažíme se poznávat maximum krás, které naše republika nabízí. Spousta lidí považuje zimu za mrtvou sezónu a výlety tedy utlumují, ale i v zimě se dá navštívit spousta krásných míst, která naopak v létě nemáte šanci vidět😊. Dnešní článek o jednom takovém výletě bude – pojďte se s námi podívat do Špindlerova Mlýna – konkrétně do ledária, kde každý rok již po několik sezon můžete navštívit výstavu nádherných ledových soch – vždy na jiné téma. Letos je tématem Čtvero ročních období od Antonia Vivaldiho, vloni se návštěvníci mohli kochat sochami s tematikou Karla IV.


Socha, která mě zaujala asi nejvíce - těhotný anděl 


2 výletníci - důkaz, že jsme tam fakt byli:)

Loňská výstava a Karolinské téma

Samotné ledárium se nachází až na vrcholku sjezdovky Pláň ve Špindlerově Mlýně – a vaší jedinou možností, jak se dostat nahoru, je využít lanovku. Za obousměrnou jízdenku dospělý zaplatí 230 Kč, dítě do 6 let má přepravu zdarma. Cesta lanovkou (především při cestě nazpět) je krásný zážitek, při kterém můžete pozorovat nádherné okolní scenérie. Jedinou nevýhodou této cesty je to, že si musíte vystát poměrně dlouhou frontu – a to mezi lyžaři, ale na druhou stranu je nutno podotknout, že i velká fronta díky sedačkové lanovce rychle mizí a nebudete tedy čekat nijak dlouho.Za zakoupení vstupenky dostanete slevovou kartu, která vás opravňuje k získání různých slev ve Špindlu a jeho okolí.





Když vyjedete nahoru, máte cestu do ledového chrámu už jen pár metrů pře sebou– vstup je zdarma a můžete vevnitř pobýt, jak dlouho chcete (ale podotýkám, že je to záležitost maximálně na pár minut). Vevnitř je vše klimatizováno a pořadatelé zaručují, že výstava vydrží celou zimní sezonu. Letos je výstava doplněna hudbou Antonia Vivaldiho (jak jinak než Čtvero ročních období).

Výstavu je třeba prohlédnout ze všech možných úhlů:)


Po zhlédnutí hlavního bodu programu se můžete pokochat okolní přírodou, můžete si zajít do sjezdové restaurace a až se vám zachce dolů, prostě a jednoduše si jdete znovu sednout do lanovky, která vás dopraví zpátky dolů.

Ve Špindlu můžete využít opravdu velké množství „hospod“ a restauračních zařízení – ceny jsou zde o něco málo vyšší než jinde v okolí, ale není to nic hrozného. Parkovacích míst se zde nabízí taky velká spousta – od těch placených až po neplacené. Já osobně doporučuji určitě využít neplacené obrovské parkoviště u lanovky Hromovka.
U parkoviště a sjezdovky na Hromovce - a ano, občas stále nosíme 2 a půl leté dítě:)


A pokud budete mít štěstí, můžete potkat i opravdového Krakonoše a na památku se s ním vyfotit. Jen se nedivte, že si potom řekne o malý příspěvek – údajně na krmení pro zvířátka. Místní zlí jazykové tvrdí, že to má na rum, ale té jeho verzi se přece jen věří lépe😊


Poznámka: Než se sem vydáte na výlet, doporučuji ještě kouknout na některou z webkamer ve Špindlu - nejkrásněji je zde prostě, když je modrá obloha, slunce svítí a sníh se třpytí tak, že tomu až nebudete chtít věřit:)


1 komentář: