čtvrtek 7. června 2018

Jóóóóó, třešně zrály...recept na domácí třešňový sirup

   Už několikrát jste u mě mohli číst o tom, že miluju léto. Stále je to tak a léto je prostě moje nejoblíbenější roční období. Strašně si užívám teplo, vodu a hlavně 3 červené dobroty, které mám s létem bezpodmínečně spojené. Ptáte se, které mám na mysli? Jsou to: melouny, jahody a třešně:)

   Tenhle článek se bude točit kolem poslední jmenovaných - tedy třešní. Kousek od domu máme krásné místo, kam chodíme hodně často na procházku a mimo jiné je zde velký třešňový sad, kam posledních pár dní vyrážíme natrhat si třešně přímo ze stromu. Jasně, kupované třešně jsou taky fajn, ale nic se nevyrovná tomu, když si je sami trháte a cpete se s nimi tak, až se vám dělají boule za ušima. Vášeň ke třešním doma sdílíme naštěstí všichni (včetně psa, který se s nimi cpe taky a občas dokonce plive i pecky), takže je prostor na zkoušení různých receptů z třešní.



   Když jsme byli předminulé léto na Lefkadě, kupovali jsme si tam strašně dobrý třešňový sirup. Něco podobného jsem se pak snažila sehnat i v Čechách, ale bohužel bezvýsledně. Třešňových šťáv je na trhu samozřejmě docela dost, ale žádná z těch, které jsme vyzkoušeli, se chuťově ani zdaleka neblížila originálu. Rozhodla jsem se tedy, že si zkusíme třešňovku vyrobit doma sami. Recept na ní je v podstatě až trapně jednoduchý, rychlý a výsledný produkt je naprostá pecka.




Domácí třešňový sirup


Na výrobu potřebujete:

500 gramů třešní (normálně s peckama)
150 gramů cukru 
300 ml vody
5 gramů kyseliny citronové (pokud chcete skladovat delší dobu)



  Jako první je potřeba třešně namočit, aby z nich vyplavali případní nevítaní návštěvníci. Já teda měla štěstí na naprosto ukázkovou úrodu a červík tam nebyl ani jeden. Namočené stačí ponechat cca 1 hodinu, poté vylijeme vodu, třešně rozmačkáme, zalijeme vodou a povaříme. Během vaření ještě občas promícháme a znovu několikrát rozmačkáme. Vypneme sporák a necháme zchladnout. Propasírujeme a poté přisypeme cukr, začneme znovu zahřívat a za stálého míchání necháme všechen cukr rozpustit. Pokud chcete skladovat déle, přisypeme i kyselinu citronovou, pokud je určeno k rychlé spotřebě, bohatě stačí dát do lednice. A máme hotovo:)



Mezi kvítky třešní...

   Třešňové sady jsme letos využili i k rodinnému focení a musím říct, že tyhle fotky patří k těm nejlepším, co máme. Eliášek během focení stále nemohl pochopit, kde jsou ty třešně. Pořád jsme doma totiž říkali, že se budeme fotit v třešňových sadech, tak mu nějak nešlo pochopit, že ty třešně jsou zatím ve formě květů:)












Žádné komentáře:

Okomentovat