pondělí 19. prosince 2016

Co letos přinese Eliáškovi „ježeček“?

Letošní Vánoce budou takové ty první, kdy Elinek bude pořádně vnímat. Strašně se těší na dárky a jelikož pro něj slovo „Ježíšek“ nic neznamená, nahradil si ho nejbližším slovem, kterému rozumí – takže u nás letos bude nosit dárky „ježeček“. Nejsme věřící a pro mě je ta představa ježečka s košem dárků naprosto kouzelná, tak nevidím jediný důvod mu to vymlouvat. A další roky se uvidí.
                                 
O Vánocích bude mít Eliášek 28 měsíců (komu se nechce počítat, jsou to 2 roky a 4 měsíce) a já přináším seznam dárků, které najde. Někomu se možná bude zdát, že je to hodně a za mnoho peněz a do jisté míry určitě budete mít pravdu. Ale mám pro to hned 2 velké důvody:
1)     Myslím si, že pokud dítě věří na Ježíška, měly by být Vánoce prostě štědré a při pohledu na stromeček by si dítě mělo zažít „wau“ pocit, kdy je naplno pohlceno tím kouzelným světem, ve kterém dostalo tolik dárků, protože bylo tolik hodné.
2)  Eliášek je zatím jediné malé dítě v rodině, takže jsme opravdu nic po nikom nepodědili, nic jsme nedostali, takže prostě ty „důležité“ hračky musíme kupovat sami. V průběhu roku nedostává téměř nic jen tak a v rodině to bohužel máme trošku zvláštní – většina členů rodiny na něj kašle, takže je možné, že nedostane od ostatních (kromě teda mé nejbližší rodiny) vůbec nic – stejně jako na narozeniny, k svátku, atd. A já prostě cítím potřebu mu to trochu kompenzovat.
Snažím se nakupovat opravdu hračky, které pomáhají v rozvoji a nejsou samoúčelné. Další hledisko pro mě je to, že si s těmito hračkami bude hrát delší období (myslím, že jako bývalá učitelka ve školce, mám v tomto docela přehled).

A co tedy Eli dostane?

Knížky – ty se u nás nakupují poctivěJ Musím říct, že výběru knížek věnuju hodně času, protože to, co občas vidím v knihkupectví v knížkách pro děti, mě vážně šokuje – především „hnusné“ ilustrace. Knihy tedy většinou kupuju v zaměstnání, kdy nám vozí prodejci speciální nabídky vydavatelství, která zastupují.


Doplňky k vláčkodráze
Vláčkodráha je u nás doma jedna z nejoblíbenějších hraček (a to nejen Eliáška) – zatím máme pouze jednu poměrně chudou sadu, takže pod stromečkem bude rozšíření v podobě dalších kolejí, mašinky na baterky a především spousty doplňků. Všechno z této kategorie jsme pořídili v akci v Lidlu a musím říct, že provedení je fakt krásné a hlavně kvalitní.



Pohádka na DVD
Zde musím podotknout, že doma nemáme televizi (respektive nyní máme velkou obrazovku propojenou s internetem, ale určitě ji nebudeme připojovat k signálu TV) a snažím se, aby Eliášek koukal na televizi co nejméně. Nicméně občas si chceme pustit hezkou dětskou pohádku a právě proto jsem pořídila toto DVD (v Levných knihách a za hubičku)



Lego Duplo
Doma máme zatím jednu malou sadu a Eliášek si s ní opravdu hodně vyhraje. Navíc jako každá stavebnice podporuje rozvoj jemné motoriky (ta zase úzce souvisí s řečí) a fantazii, takže nebylo pochyb, že pořídíme velkou sadu. A zde se musím přiznat, že Lego Duplo patří mezi mé nejvíce oblíbené hračky. Tato stavebnice je bohužel hodně drahá a já se snažila ji sehnat alespoň za co nejvýhodnější cenu – našla jsem v hračkářství Dráčik, kde s použitím jejich věrnostní karty vyšla nejvýhodněji.






Figurky Schleich
Tyto figurky jsme začali sbírat před druhými narozeninami. Původně jsme chtěli pořídit sadu zvířátek ze Zoo, ale když jsme viděli, jaké hrůzy a šeredy všude nabízí, řekli jsme si, že to fakt kupovat nebudeme. A čirou náhodou jsme pak narazili na firmu Schleich, která vyrábí opravdu nádherná, navíc ručně malovaná zvířátka. Cena je opět poměrně vyšší, ale je to vážně kvalita. Každý, kdo u nás figurky viděl, se hned informoval, kde se dají sehnat a co je to za značku. My to nakonec řešíme tak, že ke každému svátku, narozeninám a Vánocům pořídíme jednu figurku do sbírky – pak se ty ceny tolik nešplhajíJ




Hračky pro rozvoj paměti a jemné motoriky
Snažím se kupovat dřevěné hračky – k Vánocům to bude dřevěné pexeso na trénink paměti a velké navlékací korálky (navlékají se na tkaničku), které velice rozvíjí právě jemnou motoriku.




Magnetická kreslící tabulka
Jako dítě jsem ji milovala, takže nebylo pochyb o tom, že ji dostane i Eli. Věřím, že bude nadšený.



A na závěr…
Eli se moc rád hezky strojí a miluje motivy zvířátek. Když jsem v HaM potkala tyhle tepláčky, nedokázala jsem je tam prostě nechatJ K nim dostane ještě jedno tričko a tím s oblečením končím.



Doufám, že to budou krásné Vánoce a že bude Eliášek nadšený. Je to hodné a vděčné dítě, takže to tak určitě budeJ



Žádné komentáře:

Okomentovat