úterý 20. prosince 2016

Na Vánoce u nás nesmí chybět BANÁNKY v čokoládě...

Přiznám se, že nejsem moc typem hospodyňky, která by na Vánoce pekla třicet druhů cukroví (které pak nakonec stejně nikdo nejí) - místo toho pečeme jen pár těch nejoblíbenějších druhů a zbytek času věnujeme raději sami sobě. Minule jsem vám dávala recept na to úplně nejlepší cukroví, které znám (recept zde) a dneska přicházím s naší stálicí, kterou teda děláme poměrně často i mimo vánoční čas, nicméně ani na Vánoce u nás tahle dobrota nesmí chybět.


Na recept potřebujeme:
600 gramů hladké mouky
4 pytlíčky vanilkového pudinku
2 vejce + 1 žloutek
půl pytlíčku prášku do pečení
250 gramů 100% tuku
200 gramů práškového cukru
125 gramů kvalitního másla
trošku citronové šťávy
1 pytlíček vanilkového cukru

chuťově výrazná marmeláda (já dávám malinovou)
čokoláda na máčení banánků

Postup:
 Všechny přísady smícháme dohromady a vypracujeme z nich těsto (můžete samozřejmě rukou, já využila letos poprvé práci robota). Nyní je důležité těsto nechat odležet na minimálně 12 hodin v lednici.

Poté dáváme části těsta do strojku (nebo opět do robota) a přes tvořítko na cukroví tvoříme dlouhé "hady", které následně krájíme na stejně dlouhé banánky. (Pozor - na plech rozmístěte dostatečně od sebe, banánky docela hodně nabydou na velikosti). Pečeme zhruba 10 minut v troubě na 180 stupňů - poctivě hlídáme, jakmile začnou banánky po okrajích tmavnout, honem s nimi pryč z trouby i plechu. Necháme vystydnout a poté můžeme banánek potřít marmeládou (vždy jeden z páru) a přilepit k němu druhý. Na závěr už zbývá jen namočit v čokoládě. A sežrat:)


Skladování: pokud máte banánky v lednici nebo chladu, vydrží vám opravdu dlouho. Já je zavírám do plastové misky a pořád chutnají jako čerstvé

Znáte tuhle dobrotu? My ji doma milujeme všichni - k čaji:)

Žádné komentáře:

Okomentovat