úterý 20. června 2017

Santorini - řecký ráj, který se zrodil z pekla

     Většina lidí má nějaké cestovatelské sny a ani já nejsem výjimkou. Od té doby, co jsem prvně uviděla obrázky ze Santorini, tak jsem zatoužila podívat se tam. Strašně moc. A jelikož se nejednalo o žádný nesplnitelný sen, chyběl jen malý krůček k tomu ho zrealizovat. I tak ale trvalo několik let, než se tento sen splnil. Ostrov mě naprosto omráčil svou krásou. Beze srandy. Je to jedno z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst, které jsem kdy měla možnost  navštívit . Má naprosto specifickou atmosféru a pevně doufám, že se tam ještě vrátím. Klidně i několikrát.


     Nádherný řecký ostrov je považován za ztracenou a možná i tak trochu bájnou Atlantidu - na začátku zrození tohoto kouzelného místa však stálo údajně samo peklo. Santorini je totiž tím, co zbylo ze starověkého ostrova Théra po obrovském a ničivém výbuchu sopky v roce 1500 před naším letopočtem.

     Ostrov Santorini je tedy vlastně do moře propadlý vrchol sopky. To, co zůstalo nad vodou jsou několik stovek metrů vysoké zbytky po okraji kráteru, na kterých se jak malé drahokamy třpytí bělostné stavby hlavního města a okolních vesniček. Celý ostrov je ovlivněn vulkanickou činností dodnes.


     Na ostrov se z ČR dostanete ve většině případech letecky - z Prahy se na letiště na ostrově přesunete už za cca 2 a půl hodinky, nicméně z okolních ostrovů se sem pořádají i fakultativní jednodenní výlety. My na ostrově strávili 13 dní a stejně to bylo málo. Přestože se rozlohou jedná o opravdu malý ostrov (rozkládá se na cca 80 kilometrech čtverečných), který pohodlně přejedete za 1 den (a ještě vám spousta času zbyde), najdete zde hodně míst, která rozhodně stojí za to vidět.

A co tedy rozhodně nevynechat?


Pláže

     Celý ostrov je proslaven typickými černými plážemi. Na pohled jsou vážně hodně zajímavé a krásné, skrývají však jednu velkou nevýhodu. Tušíte jakou? Kolem poledne je v Řecku fakt velké teplo a jelikož černá barva přitahuje slunce jako magnet, tak zdejší pláže získávají opravdu neskutečnou teplotu. Jít po pláži bos je v určité hodiny prostě nereálné. Jako na každém ostrově zde najdete několik letovisek - my pobývali především v letovisku Perissa, které se nachází 15 km od hlavního města ostrova. V Perisse najdete dlouhou černou pláž krytou mohutnými skalisky a plným právem je označována za nejkrásnější pláž ostrova.




    Kromě "obyčejných" černých pláží je zde proslavená Red beach. Pokud máte aspoň základní znalosti anglického jazyka, je vám jasné, jakou barvu pláže zde hledat. Celá pláž je ukrytá mezi červenými skalisky a kdo zde nebyl, tak prý nepoznal pořádně Santorini. Zde musím trochu oponovat - ano, je to tu hezké, ale pokud ještě někdy zavítáme na Santorini, návštěvu téhle pláže asi vynecháme. Cesta k pláži je v podstatě dost dobrodružná. Auto musíte nechat na vyhrazeném parkovišti a pak se se všemi nezbytnými zavazadly dostat samospádem cestou mezi skalisky. Takovou kozí stezkou. Není to vyloženě daleko, ale přesto je to dost makačka. To by mi však rozhodně nevadilo. Co mi ale pláž znepříjemnilo, jsou mraky turistů. Pláž je poměrně malá a najít místo k ležení je tak docela oříšek. Takže ano, je to tu moc hezké, ale vidět jednou bohatě stačilo. Z Red beach také jezdí vodní taxi, které vás (samozřejmě za poplatek) odveze na další profláknutou pláž ostrova - White beach. S turisty na této pláži je to o mnoho lepší a to z jednoho prostého důvodu - cesta sem vede pouze přes moře. Suchou nohou se sem totiž nedostanete.



     Za zmínku určitě stojí i pláž Vlychada, což je jedna z těch nejkrásnějších pláží ostrova a jako bonus je liduprázdná. Nechápu proč, je nádherná, ohromná a moře je zde také super. Když půjdete po pláži dostatečně daleko, dojdete k tavernám a taky k nuda pláži. My jsme se však usalašili dál od těchto lákadel a užívali si to, že jsme tuhle nádhernou pláž obklopenou skalisky měli celou jen pro sebe. Jedinou maličkou nevýhodou je to, že zde foukal více vítr. A rozhodně to prý není výjimkou.



Plavba kalderou a návštěva ostrova Nea kameni

     O pár řádků výše jsem se zmínila o sopečném původu ostrova. V podstatě vše, co vidíte, jsou sopečné útesy. Místo, kde se nachází moře, je kaldera - tedy sopečný kráter. A jedním z nejčastějším a nejdoporučovanějších výletů je právě plavba lodí kalderou. Tento výlet rozhodně stojí za to - podíváte se na Santorini z úplně jiné perspektivy a máte také možnost navštívit jiné ostrůvky v okolí. 
My jsme se podívali na sopku Nea kameni - vstupné je ještě zpoplatněno(ale není to nic hrozného, jedná se o 2 eura). Tenhle výlet rozhodně nepodnikejte, pokud nezvládáte teplo, námahu a jejich kombinaci. Jelikož se jedná o tmavý sopečný ostrov, je zde vážně horko - navíc vás čeká poměrně náročný zhruba 2 km výstup na vrcholek - rozhodně si nezapomeňte vzít opravdu dostatečné množství pití - zde si totiž opravdu nic nekoupíte. Odměnou za vynaloženou makačku vám bude nádherný výhled - na kalderu, na Oiu, na vulkán. Stojí to vážně za to a pokud neradi jen ležíte na pláži, je to jak dělané přesně pro vás.



Přístaviště u Nea kameni




     Výlet lodí pak většinou pokračuje směrem k nejzajímavějším městečkům ostrova s mezizastávkou u ostrůvku Palea kameni, kde do moře vyvěrají horké sirné prameny (neberte si světlé plavky, na kterých vám hodně záleží - voda je tam silně zbarvená a pravděpodobně vám obarví i vše, co budete mít na sobě).



Klášter Profiti Ilias

    Na nejvyšším vrcholku ostrova se tyčí mužský klášter, jehož výstavba započala již v 18. století. Pokud jsou vaše zájmy spíše světské (než ty náboženské), tak zde oceníte především výhled - máte totiž jedinečnou možnost vidět zvrchu celý ostrov, a klidně zde i pozorovat vzlety a přistání letadel z  nedalekého letiště. Obzvlášť, pokud jste stejný blázen jako já a milujete vše, co se kolem těchto strojů točí.

    My jsme navštívili i přístupné vnitřní prostory, protože je celý klášter zasvěcený svatému Eliášovi, což jsme s naším Eliáškem rozhodně nemohli vynechat.





Hlavní město Thira

     Maličké hlavní město ostrova se vypíná na sopečném kráteru a je typickým představitelem kykladské architektury. Najdete zde kostelíky, zajímavé domy, uličky dlážděné kameny a úchvatné bílé domečky. Všude. Taky plno květin, oslíků a hlavně turistů. Dole pod městem se nachází přístav, ze kterého můžete nahoru vystoupat po 588 schodech. Kromě toho se můžete také nechat vyvézt nahoru na oslíkách. A pak je tu ještě jedna možnost, která mě osobně naprosto šokovala. A co vy? Čekali byste zde lanovku? Jakože fakt opravdickou:)





Oia

     A na závěr jsem si nechala místo, které prostě na Santorini navštívit musíte. Jinak to je, jako kdybyste tu ani nebyli. Městečko Oia (čte se Íja) nacházející se na nejsevernější části ostrova je ztělesněním všeho, co má mít dokonalé řecké městečko. Najdete zde spousty obchůdků se suvenýry, nepřeberné množství taveren, obchody s luxusním zbožím, které byste tu snad ani nečekali. A ohromnou spoustu turistů. A ještě více selfie tyček - večer je docela problém projít uličkami, protože všude trčí tyče lidí, kteří si zde nutně musí udělat selfie:) A pro jistotu radši rovnou padesát. Většina turistů se sem stahuje především na západ slunce (který je zde vážně dechberoucí) a musím vás předem upozornit, že ta nejlepší místa, která vám poskytnou ten nejlepší výhled jsou obležená už hodiny před samotným aktem západu. Když sluníčko zapadá, nedá se zde skoro pohnout - všude kolem vás je spousta lidí. Což trochu kazí dojem, takže to chce nedívat se napravo, nalevo, ale prostě jen pozorovat krásu, kterou před vámi rozehrála sama příroda. Když sluníčko zapadne, připravte se na ohlušující potlesk.. A takto to zde v sezoně chodí pořád dokola. I přes mraky turistů je to však město, které v mém srdci zanechalo nesmazatelnou stopu.
     Oia je město luxusu a když se podíváte na nabídky cestovních kanceláří - radši si sedněte. Dovolená s ubytováním přímo v městečku vás totiž vyjde na pěknou sumičku.













O tomhle se v propagačních materiálech rozhodně nemluví - všude mraky turistů


A nezbytné selfie tyčky:)


     Santorini je opravdu specifický ostrov, kam se slétávají turisté z celého světa. Na žádném jiném řeckém ostrově (a že už jsem jich navštívila dost) jsem nepotkala tolik různých národností (kolikrát opravdu z obrovské dálky).


     Pokud jste ostrov navštívili, nebo se tam teprve chystáte, budu moc ráda, když mi zanecháte komentář s vašimi dojmy:)

A co říci závěrem? Snad jen to, co na ostrově uvidíte na každém kroku.

"I love Santorini"

Žádné komentáře:

Okomentovat