čtvrtek 1. prosince 2016

Tip na dárek - originální ručně malované hrníčky

Určitě už jste si všimli, jak v posledních letech frčí originální, ideálně vlastnoručně vyrobené dárky. Je to tak a dneska pro vás přináším návod, jak jednoduše a hlavně fakt efektně vyrobit osobní dárek, který zaručeně potěší:)


Jedná se o ručně malované hrníčky - neděste se, není to vůbec žádná věda a troufám si tvrdit, že to zvládne opravdu každý.



Co potřebujeme:
Obyčejný jednobarevný hrneček (doporučuji bílé barvy - nakupuji v Pepcu, kde mám vyzkoušeno, že jsou hrnečky kvalitní a přitom jeden stojí 19 kč)
Fixy na porcelán (z osobních zkušeností doporučuji značku "edding")
Papírové utěrky nebo ubrousky
Chvíli času a chuť tvořit




Jak na to?

První, co musíme bezpodmínečně udělat, je hrníček pořádně omýt a zbavit případné mastnoty. K tomu nám postačí obyčejný hadřík na nádobí a jar. Po omytí je nutné hrneček dobře dosucha otřít. A tím jsme splnili přípravnou část a jdeme na tu kreativní.

Ideální je si dopředu promyslet, co bychom na hrneček chtěli namalovat. Já osobně doporučuju zapátrat na googlu a najít si pár inspiračních obrázků. Ideální je zasat hledaný výraz v angličtině a připojit k tomu "cartoon", pak vám vyjede mnoho krásných a hlavně dobře ztvárnitelných obrázků i pro člověka, který není špičkový malíř.
Když máme motiv, jdeme na vlastní malbu. Fixy jsou velice dobře odstranitelné, takže pokud se nám nepovede obrázek, nebo jen některá jeho část, stačí vzít papírovou utěrku a normálně onu část otřít. A můžeme malovat znovu.

Pokud kreslíme složitější obrázek, je ideální nejprve malovat kontury, nechat cca hodinku zaschnout a pak až vybarvovat vnitřní plochy - barvy se pak nerozmazávají.

Když je namalováno, necháme obrázek chvilku (cca 15 minut) zaschnout a pak už zbývá jen hrneček zapéct v troubě. Zde se plně řiďte pokyny uvedenými na vašich fixách. Já zapékám 25 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů.

A nyní je hotovo:)







Pokyny k údržbě:

Opět se řiďte pokyny, které jsou udány na vašich fixách. Fixy, které používám já, jsou velice kvalitní a jimi malované nádobí je možné mýt v myčce na max. 50 stupňů. Pokud myjete nádobí v ruce, snažte se kolem obrázku postupovat opatrně a v žádném případě nedřete obrázky ostrou stranou houbičky.

Já už jsem těchto dárkových hrnečků namalovala opravdu hodně a musím říct, že vždy se tento dárek setkal s obrovským úspěchem a radostí obdárovávaných. Již několikrát jsem také hrnečky věnovala do charitativní dražby, kde se vždy prodají za hodně vysokou cenu.


A co vy - dáváte rádi osobní dárky?

3 komentáře:

  1. A mohu se zeptat? Mám doma také fixy, několikrát jsem malovala hrnečky, měly veliký úspěch. Chtěla jsem si pomalovat i talíře atd., ale u mých fixů je napsáno, že se smí aplikovat pouze na místa, která se nesetkají s jídlem, pitím či ústy. Je tato informace i u těch vašich fixů? Vím, že existují barvy, které se mohou s potravinami potkat, ale ještě jsem nevypátrala jaké to jsou a když se na to někoho optám, kdo takto maluje, už mi neodpoví.
    Mockrát děkuji
    Hezký den
    Proprepiaf.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer,
      u fix, které používám nic takového ani není a určitě se s nimi dá malovat i na talíř, jen tam bych předpokládala, že pokud by se na něm třeba krájelo a používal příbor, mohl by ten obrázek dojít k poškrábání. Což bych já osobně viděla jako jediný problém - ale už mockrát jsem třeba na Fleru viděla, že jsou talířky malované, takže bych se určitě nebála a vyzkoušela:)

      Krásný večer, Veru

      Vymazat
  2. To je moc pěkné. Mně přišly nedávno taky hrníčky, ale byly zničené. Jeden měl uražené ucho a druhý byl celkově tak nějak poničený. A to šly docela dlouho přepravní službou. Zajímalo by mě, co tam s tím kdo dělal. A to jsem si nedávno pořídil polici, kam jsem je chtěl umístit. :/

    OdpovědětVymazat